I Uppsala finns den lilla tandläkarkliniken med det stora engagemanget. Genom att sluta med engångstandborstar, och i stället ge bort flergångstandborstar till patienter mot en swishgåva till Rädda Regnskog, värnar kliniken om miljön två gånger om. 

Det var i september för drygt fyra år sedan som tandläkarparet Ellinor Lindeborg Taghavi och Jari Taghavi tog över verksamheten i centrala Uppsala. Förutom att byta namn på kliniken gjordes en femårsplan för hur verksamheten skulle utvecklas. Högt på önskelistan stod miljöfrågan, som ligger de båda ägarna varmt om hjärtat.

– Bland det första vi gjorde var att ta fram en miljöpolicy och under det första året genomgick kliniken en miljögranskning av kommunen, berättar Ellinor. 

I ett försök att reducera plastförbrukningen övervägde de att ersätta engångstandborstar i plast av tandborstar gjorda av bambu och av ekologiska sockerrör. Men efter att ha rådgjort med miljöexperter valde paret att gå ett steg längre och slutade helt med engångstandborstar. 

– Vi kom fram till att det enda rätta var att ersätta engångsprodukter med svensktillverkade flergångsborstar som patienten sedan kunde ta med sig hem efter att ha använt dem för tandborstning inför behandling eller instruktioner på kliniken. 

Även i startkittet för tandregleringspatienter har de lagt med tandborstar som kan användas flera gånger.

– Det resulterade i att vi både fick bort engångsborstarna helt och att antalet tandborstar som lämnas ut totalt sett nu är mycket mindre.   

Men önskan om att göra gott för miljön tog inte slut där. I ett försöka att involvera sina patienter i miljöengagemanget bestämde man sig också för att sluta sälja tandborstarna. I stället placerade man tandborstar i behandlingsrummen och i receptionen som patienterna kunde ta med sig – mot en swishgåva på 10 kronor per tandborste till Rädda Regnskog.

– På så sätt gör vi ett ställningstagande för miljön samtidigt som vi synliggör och sponsrar det viktiga arbete som Rädda Regnskog gör, säger Ellinor. 

Valet av mottagare för gåvorna är ett resultat av Jaris efterforskningar. Det var hans önskan om att bidra till de sydamerikanska regnskogarnas bevarande som ledde honom fram till föreningen Rädda Regnskog.

– Alla som är involverade i Rädda Regnskog verkar vara engagerade och kunniga i sakfrågorna, säger Jari. Arbetet utförs seriöst och med lokala experter på plats i Sydamerika. 

Att föreningen har 90-konto avgjorde saken eftersom man då kan lita på att organisationen redovisar sitt arbete på ett korrekt sätt. Förutom kunders bidrag via swish gör LiTaklinken själva en engångsdonation varje år. 

– Det känns så bra att veta att vi med vår lilla klinik kan vara med och göra skillnad, avslutar Ellinor. 

Här kan du läsa mer om LiTakliniken.