Kenyas regering tar ett stort steg i arbetet för klimatet genom att införa en nationell helgdag för trädplantering den 13 november. Detta initiativ är en del av deras ambitiösa mål att plantera 15 miljarder träd före 2032. Under dagen uppmanas alla kenyaner att delta i trädplantering, och departementet för miljö, klimat och skog kommer att tillhandahålla plantor.

Vår samarbetspartner Mabinju Powerhouse Youth Group har under flera år på eget initiativ utfört ett stort arbete med att plantera och distribuera träd till skolor, sjukhus och andra offentliga platser i Siaya County, ett område i närheten av Victoriasjön i sydvästra Kenya. 

Geoffrey Ouma och hans kollegor på Mabinju Powerhouse.

– Regeringen har insett att ett av många sätt att hantera klimatförändringarna är att uppmuntra människor att plantera så många träd som möjligt. Jag är glad över att presidenten tagit initiativ till denna årliga helgdag, det bästa är att han har förstått att naturen bestämmer över människor, inte tvärtom! säger Geoffrey Ouma, grundare av Mabinju Powerhouse Youth Group. 

För närvarande består Kenya av endast cirka sju procent skogsmark.
För att öka detta till över tio procent meddelar regeringen att de avsatt över 870 miljoner kronor för att främja skogsplantering och bevara landets naturliga miljö.

Mabinju Powerhouse odlingar. Foto: Geoffrey Ouma

-Vi uppmärksammar dagen genom att bjuda in Siaya County Government och alla andra intresserade att ansluta sig till oss. Vi planerar att fira genom att plantera  10 000 träd på avskogad mark i Arese Hills. Vi har redan planterat 2 000 träd med stöd från Rädda Regnskog, nu hoppas vi på stöd från regeringen, fortsätter Geoffrey Ouma.

-Det är ett fantastiskt initiativ av Kenyas regering och vi håller tummarna för att Mabinju Powerhouse får det stöd som de behöver för att kunna restaurera skogar norr om Victoriasjön. Så här stora projekt leder ofta till plantager med främmande arter, som inte gynnar vare sig människor eller natur. Vi hoppas att Kenyas regering tar tillfället i akt att gynna biologisk mångfald, klimat samt lokal ekonomi och försörjning genom att stödja lokalt ledda initiativ som Mabinju Powerhouse, säger Pella Thiel, styrelseledamot i Rädda Regnskog. 

Pella Thiel på plats hos Mabinju Powerhouse i början av året.

Vi ser fram emot att höra mer från Mabinju Powerhouse och deras event under måndagen när Geoffrey och hans kollegor får besök av den regionala administrationen och chansen att visa upp sin verksamhet.