Bilder från molnskogen Cambugan i Ecuador

10 mars, 2011

mn_casa_don_jose

I kanten av skogen, på sluttningarna ner mot floden ligger småböndernas odlingar. De sex familjerna vid Cambuganskogen är medvetna om problemen med skogsskövling och hjälper till att bevaka reservatet mot nyodlare.
 

Hemma hos Don José. Det ska bli höns till middag.
Molnskogar, inte minst Cambugánskogen, är mycket rika på orkidéer. Är det någon som kan artbestämma den här? Skriv gärna till oss och berätta!
Reservatets närmsta grannar är Don José och hans familj. Här sitter en av döttrarna hemma i köket. En av projektets första insatser, på önskemål från byborna, var att ordna en lärare så att barnen kunde gå i skolan.
Den höga luftfuktigheten i molnskogar gör att träden har extra mycket epifyter, dvs växter som växer på trädet utan att ta näring från det. Vanliga epifyter är skägglavar, orkidéer och ananasväxter (bromelior).
När Cambugánskogen inventerades hittades 132 olika arter av träd och lianer på en smal remsa på 10 x 1000 meter. Två arter var tidigare okända för vetenskapen och 13 stycken endemiska, dvs de finns bara där och ingen annanstans.
När molnen ligger tätt över skogen kan det bli ganska ruggigt, med temperaturer kring 15-20 grader.
Föreningens medlem Pella Larsson (i rutig skjorta) med vänner från våra ekvatorianska samarbetspartners: Diana Fernández och systrarna Carmita och Ana Mariscal. Fotot är taget av Edison Jimenez vid en improviserad övernattning. Hela gänget gick vilse i Cambugánskogen när de skulle besöka småbrukaren Don José och hans familj.
Anderna i nordvästra Ecuador. Cambugánskogen är en unik rest av naturlig skog. Nästan allt som kan odlas är uppodlat. De träd som planteras är oftast exotiska tallar eller eucalyptus.