Olyckan med Peters fot verkade rätt illa. Den den började svullna och bli blå. Som tur var så verkade den inte bruten. Vi håller tummarna för att vi skall kunna fortsätta, skulle vara tråkigt att behöva vända om nu när vi ändå är ganska nära vårt mål. Efter en stunds vila och masserande kunde dock Peter linka vidare, det var inte allt för långt kvar men den sista biten var ganska brant nedåt vilket blev lite svårt att ta sig med stukad fot. Vår fortsatta vandring ser du här.

På vandringen fick vi njuta av optimala färger och former i naturen.

RR5_optimala färger

Här är vi på väg över Rio Cambugán.

RR5_Över Cambuganfloden

Jose arbetar outtröttlig med macheten.

RR5_Macheten

Här ser vi spåren efter den mänskliga bebyggelse som tidigare fanns i mer eller mindre hela dalen, odlingarna på bergssidorna har på många ställen resulterat i jordskred, vilket nu syns som gräs och buskvegetation på bergssidan framför oss.

RR5_mänsklig bebyggelse

Här ser ni Cambugándalen.

RR5_Cambugandalen

Det var inte säsong för fåglar när vi var i Cambugán men vi såg trots allt en Paba.

RR5_Paba

Det fanns gott om om orkidéer dock inte så många som var i blom, förmodligen för att regntiden inte börjat och att det varit ovanligt torrt.

RR5_Orkideer 1

Fantastiskt vacker!

RR5_Blomma

 

Intressanta länkar med inriktning på miljö, hälsa och bistånd.

Cambugán Story: För den som vill veta mer ingående om Cambuganskogen och människorna som levt sina liv där kan jag rekommendera den här filmen.

Serraniaqua: Rädda Regnskogs intressanta miljöprojekt beläget i Colombia, även det med inriktning på bevarande av skog men kanske med ännu mer fokus på uthålligt brukande av jorden för att därigenom minska trycket på skogen. Klicka här.

Inga Ally Cropping: En hållbar och arbetsbesparande odlingsmetod som kan ersätta både det vanligt förekommande svedjebruket och konventionella metoder med besprutning och konstgödning.  Klicka här.

Asociacion Rio Intag : Som svar på hotet om storskaliga dagbrott, har samhällen i Intag regionen Ecuador utvecklat ett stort antal alternativa inkomstkällor med  hållbar utveckling som ledord för att förverkliga sin egen vision om framtiden. Klicka här.

Symphony of the Soil: En intressant artikel om betydelsen av en frisk jord och därmed hälsofrämjande livsmedel.  Klicka här.