Framme i Pintag!

30 september, 2014

Framme i Pintag! Pintag är beläget ca 27 km från Quito, men kändes längre på grund av den bitvis dåliga vägen och den täta trafiken. Jag befinner mig fortfarande på hög höjd, ca 2800 m, men det är kallare här än i Quito.

I Pintag ligger Cambugans gård, det är här jag skall bo under mina två månader och det är även här som modellgården för hållbart boende, byggande och brukande av skog och mark skall byggas upp. Det sker även försäljning av ekologiska grönsaker. Efter första natten i huset är jag glad att jag hade min polarsovsäck med med….det var riktigt kallt då det inte finns någon uppvärmning i huset och nätterna på hög höjd är kalla.

Pintag_huset

Vi som befinner oss på gården, förutom jag, är Norma Chuqvimarca och Nancy Flores (t v) som båda arbetar med produktionen, Peter Manshausen, är volontär från Tyskland och hjälper till med det administrativa på kontoret, Cesar Franco Laverde,  från vår samarbetspartner Serraniagua  i Columbia, är på tillfälligt besök och Daniela Montalco är en av de drivande hos Fundacion Cambugan.

Vi på gården

Här ser ni Fundacion Cambugans växthus med en permakulturinspirerad odling i flera nivåer där trädskiktet består av ’tomate arbol de’ (tomatträd fritt översatt), smaken påminner lite om tomat men det är inte samma art, ett buskskikt med bland annat ’aji rocoto’ som är en inhemsk chili och physalis, och på den lägsta nivån växer bland annat morot, pumpa och koriander.

Permaodling

Här ser vi den mer produktionsinriktade delen med bland annat olika sorters kål, sallad, lök och majs. All odling på stiftelsens gård och gårdarna som levererar varor är är helt ekologiska.

Kal sallad lok

Här är vi på besök hos en av Stiftelsen Cambugans producenter Romelia Simba och Jose Cachuma.

Besök

Här ser vi en del av den välskötta odlingen, även om plasten i en del av växthusen skulle behöva bytas ut.

Välsköttodling

Kanske funderar du varför det behövs växthus på dessa breddgrader? Jo, eftersom nätterna är så kalla då vi befinner oss på hög höjd.

Växthus

På återseende!