När pandemin slog till tvingades arbetet för att rädda den sällsynta fågelarten hornhocko i Bolivia ta paus. Nu tar det äntligen fart igen.

I Bolivia, i Tipnisområdet, i den fuktiga och artrika regnskogen Yungas finns den blåsvarta ”enhörningsfågeln” hornhocko (Pauxi unicornis). Den hör till ordningen hönsfåglar och är endemisk för ett litet område i Bolivia, det vill säga den finns ingen annanstans. Arten är utrotningshotad på grund av jakt och att områdena de lever i förstörs genom skövling för bland annat kokaodlingar. Hela den bolivianska populationen av arten utgörs sannolikt av bara mellan 1 000 och 5 000 fåglar.

Tillsammans med den lokala samarbetsorganisationen Armonía startade Rädda Regnskog för tre år sedan ett projekt för att skydda den utrotningshotade fågeln. Precis när arbetet började ge resultat tvingade pandemin fram en paus.

– Hornhockon är en art på gränsen till utrotning. Insatser för den är akuta och det var tråkigt att behöva stoppa arbetet, men desto roligare att vi nu kan komma i gång igen. Det finns mycket vi kan göra för den sällsynta fågeln, säger Pella Thiel från Rädda regnskog.

Ruth Marquez Flores – Asociación Armonía

Det finns även en speciell anledning att värna om den sällsynta fågeln. En ny motorväg byggs tvärs över kontinenten för att förbinda Stilla Havet med Atlanten och riskerar att minska fågelns levnadsutrymme ytterligare. Tillsammans med nationalparksförvaltningen och lokalbefolkningen utvecklar Armonía nu en handlingsplan för att motverka förlusten av hornhockons livsmiljöer.

– Vägen kommer att gå rakt igenom nationalparken Isiboro-Sécure där hornhockon lever och det är bråttom att skydda de delar av regnskogen som är närmast motorvägen, säger Pella Thiel. Vi har ingen tid att förlora.

Läs mer: https://armoniabolivia.org/horned-curassow-program/