Lägesrapport från vår kontaktperson Ana i Fundacion Cambugan (översatt från spanska)

8 mars, 2010

“…På sistone har vi lagt ner mycket jobb på miljöutbildningsprojektet. I början av juni tog vi med 97 skolbarn från San José de Minas (kommunen närmast nordöst om Cambugánskogen) på studiebesök i den botaniska trädgården i Quito och “Riks-herbariet” (motsvarande herbariet på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm). Dessutom har ca 50 barn besökt ett skogsområde som heter Cubí nära San José de Minas och ungefär 60 barn besökte den övre kanten av Cambugánskogen. Alla barnen var väldigt belåtna med utflykten och ganska förundrade när de fick uppleva skogens skatter. De flesta av dem har aldrig tidigare varit inne i skogen! Vi gjorde smågrupper med barnen där alla fick varsin guide och inne i skogen fick de sedan lära sig om hur man kan tolka naturen.

Rektorn från Cumanaskolan (en av byskolorna som vi stödjer genom Projekt Cambugán), Gustavo Mena, kom fram till mig när de kom till Quito och berättade att han var oroad för att han fått veta att en familj från en by i grannskapet bett att få köpa mark av Don Angel Proaño (stor markägare i Cambugánskogen). Veckan efter åkte jag hem till Don Angel och han bekräftade ryktet. Jag sa till honom att vi var oroliga för att han skulle sälja till någon som vill hugga ner skogen och ta dit boskap. Eftersom ni i ett av era senaste mejl har antytt att det finns möjlighet till extra resurser för markköp, skriver jag för att kolla om det stämmer så att vi kan räkna med att göra ett nytt köp snart. Så fort ni svarat ska jag ringa till Don Angel och försöka hindra att han säljer till någon annan. (Ana fick genast klarsignal från oss – men vi vet ännu inte hur det gått med förhandlingen!)

Hej så länge och många kramar från Ana”

Alltså:
1. Hade vi inte vänner (lärare och andra) som höll koll på Cambugán-skogen skulle den snart vara borta.
2. Försäljningen av gåvobevis och alla andra gåvor till Rädda Regnskog gör nytta. Det är faktiskt stödet från Rädda Regnskog som just nu avgör om det är Fundación Cambugán eller någon boskapsfarmare som kommer först, när de kvarvarande markägarna i Cambugánskogen vill sälja.