Djungelposten

Efter orkanen på Filippinerna hörde jag en arg amerikan: Det måste vara möjligt att både gå och tugga tuggummi samtidigt! Han menade: Vi måste både kunna göra akuta katastrofinsatser på platser som Filippinerna OCH arbeta förebyggande – det hör ju ihop. Världssamfundet kan bli mycket bättre på att minska lidandet efter katastrofer, bli mer förutseende, bättre på att samordna och göra rätt saker. Men om vi inte lyckas hejda avskogningen, som bidrar med uppåt en femtedel av alla växthusgaser, då kommer det bli ännu snabbare klimatförändringar. Ännu värre orkaner. Om vi låter utarmningen av ekosystemen fortsätta, står vi alla svagare inför nästa katastrof!

Cambugànskogens största markägare vill sälja

Familjen Román äger nästan 800 hektar mitt i Cambugánflodens avrinningsområde i Ecuador. På marken har det förekommit avverkningar och kolning, men här finns också fantastisk skog, och en forntida väg, av ursprungsbefolkningen kallad ”Kungsvägen”. Nu erbjuds Stiftelsen Cambugán, som Rädda Regnskog samarbetar med, att köpa marken. I skrivande stund pågår förhandlingar – om priset och om hur lång tid stiftelsen skulle få på sig att betala. Vi vet ännu inte om de ska våga anta utmaningen…

Om Stiftelsen Cambugán kan överta marken skulle det betyda att den skyddade delen av Cambugánskogen äntligen blir ett helt, sammanhängande område, och nästan dubbel så stort. Det här är alltså en chans vi tidigare knappt vågat hoppas på. Men det kommer att kräva resurser. Både till själva köpet och den juridiska processen för att överta marken, men också för den framtida skötseln. Rädda Regnskog kavlar upp ärmarna… Hoppas vi får fler med oss! Är vi tillräckligt många kan det gå. Visa ditt stöd – köp gåvobevis!
www.raddaregnskog.se

Miguel tillbaka hos Serraniagua

Vår samarbetspartner i Colombia, Serraniagua, har gjort ett mindre markköp med hjälp av pengar från Rädda Regnskog, och det kompletterar man nu med naturinformation och utåtriktad verksamhet. Rädda Regnskogs Miguel Jaramillo kommer åka dit i vinter och jobba som volontär en period. Mycket bilder och levande reseberättelser hoppas vi på!

Ansökan inlämnad till Forum Syd

Efter många och långa förberedelser har Rädda Regnskog lyckats fylla i Forum Syds alla formulär. Ansökan lämnades in i november. Tillsammans med stiftelsen Cambugán söker vi pengar för ett ekologiskt utvecklings- och odlingsprojekt i Pintag utanför Quito, där stiftelsen driver en ekologisk plantskola. Syftet är att sprida kunskaper om hållbara odlingsmetoder, vattenhushållning och restaurering av utarmad skogsmark. Bland annat ska projektet utveckla en gård som kan stå som modell för ett naturbruk i samklang med miljön. Man vill därmed även bidra till förbättrade levnadsvillkor för befolkningen i området. Håll tummarna för att Forum Syd gillar förslaget!

Rädda Regnskog behöver dig!

Vill du ge oss ditt stöd? Hjälp till att göra oss kända! Sprid Djungelposten, bli medlem, länka till vår hemsida, bli vår kompis på facebook, hör av dig så skickar vi broschyrer som du kan lägga ut på kaféer och andra bra ställen. Ordna en stödfest eller en insamling, önska dig gåvobevis i julklapp, beställ ett föredrag från oss så kommer vi ut och berättar… Det finns massor av sätt att hjälpa till. Hör av dig!

Ge dina nära och kära massor av gåvobevis i juklapp!

www.raddaregnskog.se

Men kom ihåg Filippinerna också.

 

Tack för ditt stöd under 2013!

God Jul och Gott Nytt År önskar
Rädda Regnskog

www.raddaregnskog.se

Djungelposten, Nr 2 – 2013 (pdf)